Beyond Meat. Substytuty mięsa
Beyond Meat to założony w 2009 roku przez Ethana Browna producent roślinnych substytutów mięsa z Los Angeles. Pierwsze produkty firmy zostały wprowadzone na rynek w Stanach Zjednoczonych w 2012 roku. Firma oferuje opcje produktów na bazie roślin w kategoriach wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Od marca 2021 r. produkty Beyond Meat są dostępne w około 118 000 punktów sprzedaży detalicznej i gastronomicznej w ponad 80 krajach na całym świecie.
Beyond Meat oferuje następujące produkty:
Beyond Meat oferuje następujące produkty:
Substytuty mięsa
Substytuty mięsa występują pod różnymi nazwami, np. wege mięso, wegańskie mięso, mięso roślinne, zamienniki mięsa, roślinne substytuty mięsa.
Zamiennik mięsa lub substytut mięsa (zwany także mięsem roślinnym) to produkt spożywczy wykonany ze składników wegetariańskich lub wegańskich, spożywany jako zamiennik mięsa. Alternatywy mięsa zazwyczaj posiadają właściwości określonych rodzajów mięsa, takie jak odczucie struktury mięsa w ustach, smak , wygląd lub właściwości chemiczne. Substytuty roślinne i grzybowe są często wytwarzane z soi (np . tofu , tempeh i teksturowane białko roślinne), ale mogą być również wykonane z glutenu pszennego jak w seitanie, białka grochowego jak w Beyond Burger lub mykoprotein jak w Quorn .
Zamienniki mięsa są zazwyczaj spożywane jako źródło białka w diecie przez wegetarian, wegan i ludzi przestrzegających religijnych i kulturowych przepisów żywieniowych. Jednak globalne zapotrzebowanie na zrównoważone diety zwiększyło ich popularność wśród nie-wegetarian i fleksitarian dążących do zmniejszenia wpływu produkcji mięsa na środowisko .
Zastępowanie mięsa ma długą historię. Tofu zostało wynalezione w Chinach już w 200 r. p.n.e., a w średniowieczu posiekane orzechy i winogrona były używane jako substytut mięsa mielonego podczas Wielkiego Postu. Od 2010 roku firmy typu start-up, takie jak Impossible Foods i Beyond Meat, spopularyzowały gotowe, roślinne substytuty mielonej wołowiny, paszteciki i nuggetsy jako produkty komercyjne.
Zamiennik mięsa lub substytut mięsa (zwany także mięsem roślinnym) to produkt spożywczy wykonany ze składników wegetariańskich lub wegańskich, spożywany jako zamiennik mięsa. Alternatywy mięsa zazwyczaj posiadają właściwości określonych rodzajów mięsa, takie jak odczucie struktury mięsa w ustach, smak , wygląd lub właściwości chemiczne. Substytuty roślinne i grzybowe są często wytwarzane z soi (np . tofu , tempeh i teksturowane białko roślinne), ale mogą być również wykonane z glutenu pszennego jak w seitanie, białka grochowego jak w Beyond Burger lub mykoprotein jak w Quorn .
Zamienniki mięsa są zazwyczaj spożywane jako źródło białka w diecie przez wegetarian, wegan i ludzi przestrzegających religijnych i kulturowych przepisów żywieniowych. Jednak globalne zapotrzebowanie na zrównoważone diety zwiększyło ich popularność wśród nie-wegetarian i fleksitarian dążących do zmniejszenia wpływu produkcji mięsa na środowisko .
Zastępowanie mięsa ma długą historię. Tofu zostało wynalezione w Chinach już w 200 r. p.n.e., a w średniowieczu posiekane orzechy i winogrona były używane jako substytut mięsa mielonego podczas Wielkiego Postu. Od 2010 roku firmy typu start-up, takie jak Impossible Foods i Beyond Meat, spopularyzowały gotowe, roślinne substytuty mielonej wołowiny, paszteciki i nuggetsy jako produkty komercyjne.
Zielone Rynki poleca
Redakcja Rynki24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) dostarczone do redakcji lub pochodzące z zewnętrznych serwisów informacyjnych. Więcej informacji: Regulamin