Polska żywność podbije Chiny ?
Polski eksport produktów
rolno-spożywczych do Chin, trendy, ścieżki sukcesu, dostępne narzędzia
wsparcia i bariery wejścia na coraz bardziej atrakcyjny rynek Państwa
Środka, to główne tematy konferencji Polsko Chińskiej Rady Biznesu pod
patronatem Ministra Gospodarki i Ambasady Chińskiej Republiki Ludowej w
Polsce.
Konferencja odbędzie się 13 kwietnia 2015 r. w Hotelu InterContinental w Warszawie i podejmie zagadnienia związane z aktualnym pytaniem – „Jak zwiększyć skalę i efektywność polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin?”. Uczestnikami konferencji będą przede wszystkim polscy eksporterzy oraz przedstawiciele administracji rządowej z Polski i Chin oraz przedsiębiorstwa otoczenia biznesowego. Polski eksport produktów rolno-spożywczych do Chin w liczbach:
W programie, m.in. :
Partnerem konferencji jest Bank Gospodarstwa Krajowego i Kancelaria Prawna Yingke. Wśród patronów honorowych znaleźli się Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Minister Gospodarki, Agencja Rynku Rolnego oraz Ambasada Chińskiej Republiki Ludowej w Polsce. Patronami medialnymi są TVP Info, Agencja Informacyjna Xinhua, Chińskie Radio Międzynarodowe, think tank Poland, Go Global! oraz Poland Fruits. Więcej: konferencje.pchrb.pl RynekChinski.pl Partner Medialny Konferencji
|
Polsko-Chińska Rada Biznesu
Polsko-Chińska Rada Biznesu jest organizatorem konferencji "Jak zwiększyć skalę i efektywność polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin?".
Stowarzyszenie Polsko Chińska Rada Biznesu jest organizacją pozarządową, skupiającą ekspertów i przedsiębiorców działających na rynku polskim i chińskim. Powołane zostało w odpowiedzi na podniesienie stosunków polsko-chińskich do rangi partnerstwa strategicznego oraz współpracę biznesowo-inwestycyjną w ramach formatu „Europa Środkowa – Chiny (16+1)”. PChRB promuje wymianę handlową i inwestycje między obu krajami. Kojarzy polskich i chińskich przedsiębiorców w zakresie pozyskania kapitału inwestycyjnego. Dostarcza podmiotom informacji na temat rynków i prowadzenia biznesu. Zbliża obywateli obu krajów poprzez organizowanie przedsięwzięć kulturalnych, naukowych i innych. Misja
Program konferencji
„Jak zwiększyć skalę i efektywność polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych do Chin?”
9:00 – 9:30 Rejestracja uczestników 9:30 – 10:00 Powitanie uczestników Prelegenci: Dominika Kulczyk, Stowarzyszenie Polsko Chińska Rada Biznesu Xu Jian, Ambasador Chińskiej Republiki Ludowej Marek Sawicki, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi RP 10:00 – 10:30 Perspektywy rozwoju chińskiej gospodarki i implikacje dokonujących się zmian dla rynku żywności Prelegenci: KPMG / Deloitte 10:30 – 11:15 Potencjał chińskiego rynku rolno-spożywczego i pojawiające się na nim aktualne trendy Prelegenci: Zbigniew Niesiobędzki, Stowarzyszenie Polsko Chińska Rada Biznesu Blanka Gołębiowska, Ambasada Rzeczypospolitej Polskiej w Chińskiej Republice Ludowej 11:15 – 11:40 Taryfowe i pozataryfowe bariery w rozwoju polskiego eksportu żywności na rynek chiński – głos praktyka Prelegenci: Bartosz Ziółek, Amber Foods International 11:40 – 12:00 Przerwa kawowa 12:00 – 12:45 Procedura wejścia z nowym produktem żywnościowym na rynek chiński – krok po kroku Prelegenci: Główny Inspektorat Weterynarii Tadeusz Kłos, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa 12:45 – 13:30 Dystrybucja produktów rolno-spożywczych na rynku chińskim Prelegenci: Blanka Gołębiowska, Ambasada Rzeczypolitej Polskiej w Chińskiej Republice Ludowej Ireneusz Ozga, Vici Polska 13:30 – 13:45 Działania ARR w zakresie wsparcia eksportu branży rolno-spożywczej Prelegenci: Agencja Rynku Rolnego 13:45 – 14:00 Logistyka Prelegenci: Tomasz Grzelak, Hatrans 14:00 – 15:00 Finansowe aspekty wymiany handlowej z Chinami Prelegenci: Anna Gorczyca, Bank Gospodarstwa Krajowego ICBC BGŻ Andrzej Paczuski, Kancelaria Paczuski & Taudul 15:00 – 16:00 Lunch i networking |