Nowy raport IPCC: świat musi jeść mniej mięsa
Najlepsi światowi naukowcy zajmujący się klimatem opublikowali wczoraj swój najnowszy raport na temat łagodzenia zmian klimatycznych, w którym kategorycznie stwierdzili, że ograniczenie spożycia mięsa jest niezbędnym środkiem do walki z kryzysem klimatycznym.
Zajmująca się budowaniem świadomości żywieniowej, międzynarodowa organizacja non-profit ProVeg International stanowczo popiera opublikowany raport IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), w którym stwierdzono,, że jednym z największych indywidualnych wkładów w redukcję emisji jest przyjęcie zrównoważonej, zdrowej diety, która obejmuje ograniczenie spożycia mięsa i nabiału poprzez stosowanie bardziej roślinnej diety.
“Dobrze jest usłyszeć, że IPCC wezwał do zmiany diety, a w szczególności do ograniczenia spożycia mięsa, w celu zmniejszenia emisji metanu. Uznanie przez światową społeczność naukową ogromnego wpływu, jaki rolnictwo zwierzęce wywiera na klimat, to krok we właściwym kierunku”- komentuje Raphael Podselver, Head of UN Advocacy w ProVeg.
ProVeg prowadzi kampanię pod hasłem "Zmieniaj Dietę, Nie Klimat", aby zwrócić uwagę na wpływ rolnictwa zwierzęcego na środowisko naturalne, do której dołączyła w tym roku delegacja młodzieży. Organizacja pozarządowa zabierze to przesłanie wraz z młodzieżowymi aktywistami klimatycznymi na konferencję klimatyczną ONZ, COP27, która odbędzie się w Egipcie w listopadzie 2022 roku, kiedy to globalni decydenci spotkają się, by uzgodnić kolejne kroki w walce ze zmianami klimatu.
Zalecenie dotyczące ograniczenia mięsa i przejścia na dietę opartą w większym stopniu na roślinach zostało przyjęte z zadowoleniem nie tylko przez organizacje pozarządowe, ale i korporacje. Podczas COP26 globalne zobowiązanie metanowe zostało ostro skrytykowane, ponieważ nie określono w nim, jakie bezpośrednie działania prowadzą do redukcji emisji metanu. W odpowiedzi jeden z dużych graczy na rynku spożywczym, Upfield, opublikował swoje dane dotyczące emisji metanu, pokazując, że przejście na dietę bardziej roślinną może zmniejszyć emisje związane z żywnością nawet o 50%.
Komentując raport IPCC, Sally Smith, globalny dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju i ESG w Upfield, powiedziała: "Podczas konferencji COP26 rozpoczęły się ważne dyskusje na temat tego, jak pilnie musimy zająć się metanem pochodzącym z paliw kopalnych jako czynnikiem przyczyniającym się do kryzysu klimatycznego, natomiast o metanie w sektorze żywności i rolnictwa prawie w ogóle nie wspomniano. Nie dalej jak w zeszłym tygodniu firma Upfield ujawniła swój ślad metanowy, tworząc precedens dla przejrzystości w zakresie metanu w sektorze spożywczym. Cieszymy się, że możemy przyłączyć się do ważnej, szerszej dyskusji poprzez ujawnienie śladu metanowego i mamy nadzieję, że zainspiruje to decydentów i społeczność biznesową do szybszych działań."
Światowy system żywności odpowiada za około jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. Największy udział ma żywność pochodzenia zwierzęcego. Z badań opublikowanych w czasopiśmie Nature Food wynika na przykład, że globalna emisja gazów pochodzących z żywności pochodzenia zwierzęcego jest dwukrotnie większa niż z żywności pochodzenia roślinnego i odpowiada za około 20% globalnej emisji.
----
O ProVeg International
ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami.
ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety.
ProVeg posiada status stałego obserwatora w UNFCCC, jest akredytowany przez UNEA i otrzymał nagrodę ONZ “Momentum for Change”.
O raporcie IPCC
Najnowszy raport IPCC został opracowany przez Grupę Roboczą III (WGIII) i stanowi trzeci rozdział Szóstej Rundy Oceny IPCC (AR6).
Pierwszy rozdział, opublikowany w sierpniu 2021 r., dotyczył przyczyn zmian klimatu, natomiast w drugim rozdziale, opublikowanym na początku tego roku, omówiono skutki kryzysu klimatycznego.
IPCC, utworzony w 1988 r., regularnie dostarcza naukowych analiz na temat wpływu zmian klimatu na życie ludzi. Raporty te pozwalają rządom podejmować świadome decyzje w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych.
Z dotychczasowych ocen IPCC jasno wynika, że zmiany klimatu wywołane działalnością człowieka są powszechne, szybkie i nasilają się, stanowiąc zagrożenie dla dobrobytu ludzi i wszystkich innych gatunków.
IPCC ostrzegł ponadto, że wszelkie dalsze opóźnienia we wspólnych działaniach na skalę światową spowodują utratę szansy na zabezpieczenie nadającej się do życia przyszłości.
Pełne informacje na temat Szóstej Rundy Oceny zostaną zebrane w Raporcie Syntetycznym, który ma się ukazać pod koniec 2022 r.
Informacja prasowa 2022-04-05
Źródło: Newseria.pl
Zajmująca się budowaniem świadomości żywieniowej, międzynarodowa organizacja non-profit ProVeg International stanowczo popiera opublikowany raport IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change), w którym stwierdzono,, że jednym z największych indywidualnych wkładów w redukcję emisji jest przyjęcie zrównoważonej, zdrowej diety, która obejmuje ograniczenie spożycia mięsa i nabiału poprzez stosowanie bardziej roślinnej diety.
“Dobrze jest usłyszeć, że IPCC wezwał do zmiany diety, a w szczególności do ograniczenia spożycia mięsa, w celu zmniejszenia emisji metanu. Uznanie przez światową społeczność naukową ogromnego wpływu, jaki rolnictwo zwierzęce wywiera na klimat, to krok we właściwym kierunku”- komentuje Raphael Podselver, Head of UN Advocacy w ProVeg.
ProVeg prowadzi kampanię pod hasłem "Zmieniaj Dietę, Nie Klimat", aby zwrócić uwagę na wpływ rolnictwa zwierzęcego na środowisko naturalne, do której dołączyła w tym roku delegacja młodzieży. Organizacja pozarządowa zabierze to przesłanie wraz z młodzieżowymi aktywistami klimatycznymi na konferencję klimatyczną ONZ, COP27, która odbędzie się w Egipcie w listopadzie 2022 roku, kiedy to globalni decydenci spotkają się, by uzgodnić kolejne kroki w walce ze zmianami klimatu.
Zalecenie dotyczące ograniczenia mięsa i przejścia na dietę opartą w większym stopniu na roślinach zostało przyjęte z zadowoleniem nie tylko przez organizacje pozarządowe, ale i korporacje. Podczas COP26 globalne zobowiązanie metanowe zostało ostro skrytykowane, ponieważ nie określono w nim, jakie bezpośrednie działania prowadzą do redukcji emisji metanu. W odpowiedzi jeden z dużych graczy na rynku spożywczym, Upfield, opublikował swoje dane dotyczące emisji metanu, pokazując, że przejście na dietę bardziej roślinną może zmniejszyć emisje związane z żywnością nawet o 50%.
Komentując raport IPCC, Sally Smith, globalny dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju i ESG w Upfield, powiedziała: "Podczas konferencji COP26 rozpoczęły się ważne dyskusje na temat tego, jak pilnie musimy zająć się metanem pochodzącym z paliw kopalnych jako czynnikiem przyczyniającym się do kryzysu klimatycznego, natomiast o metanie w sektorze żywności i rolnictwa prawie w ogóle nie wspomniano. Nie dalej jak w zeszłym tygodniu firma Upfield ujawniła swój ślad metanowy, tworząc precedens dla przejrzystości w zakresie metanu w sektorze spożywczym. Cieszymy się, że możemy przyłączyć się do ważnej, szerszej dyskusji poprzez ujawnienie śladu metanowego i mamy nadzieję, że zainspiruje to decydentów i społeczność biznesową do szybszych działań."
Światowy system żywności odpowiada za około jedną trzecią globalnych emisji gazów cieplarnianych. Największy udział ma żywność pochodzenia zwierzęcego. Z badań opublikowanych w czasopiśmie Nature Food wynika na przykład, że globalna emisja gazów pochodzących z żywności pochodzenia zwierzęcego jest dwukrotnie większa niż z żywności pochodzenia roślinnego i odpowiada za około 20% globalnej emisji.
----
O ProVeg International
ProVeg jest międzynarodową organizacją podnoszącą świadomość żywieniową, która dąży do transformacji światowego systemu żywnościowego, poprzez zastąpienie konwencjonalnych produktów zwierzęcych, roślinnymi i komórkowymi alternatywami.
ProVeg współpracuje z międzynarodowymi decydentami, rządami, producentami żywności, inwestorami, mediami i opinią publiczną, aby pomóc światu przekształcić się w społeczeństwo i gospodarkę mniej zależne od hodowli zwierząt, a bardziej zrównoważone dla ludzi, zwierząt i planety.
ProVeg posiada status stałego obserwatora w UNFCCC, jest akredytowany przez UNEA i otrzymał nagrodę ONZ “Momentum for Change”.
O raporcie IPCC
Najnowszy raport IPCC został opracowany przez Grupę Roboczą III (WGIII) i stanowi trzeci rozdział Szóstej Rundy Oceny IPCC (AR6).
Pierwszy rozdział, opublikowany w sierpniu 2021 r., dotyczył przyczyn zmian klimatu, natomiast w drugim rozdziale, opublikowanym na początku tego roku, omówiono skutki kryzysu klimatycznego.
IPCC, utworzony w 1988 r., regularnie dostarcza naukowych analiz na temat wpływu zmian klimatu na życie ludzi. Raporty te pozwalają rządom podejmować świadome decyzje w oparciu o najnowsze wyniki badań naukowych.
Z dotychczasowych ocen IPCC jasno wynika, że zmiany klimatu wywołane działalnością człowieka są powszechne, szybkie i nasilają się, stanowiąc zagrożenie dla dobrobytu ludzi i wszystkich innych gatunków.
IPCC ostrzegł ponadto, że wszelkie dalsze opóźnienia we wspólnych działaniach na skalę światową spowodują utratę szansy na zabezpieczenie nadającej się do życia przyszłości.
Pełne informacje na temat Szóstej Rundy Oceny zostaną zebrane w Raporcie Syntetycznym, który ma się ukazać pod koniec 2022 r.
Informacja prasowa 2022-04-05
Źródło: Newseria.pl