Substytuty mięsa, mleka, nabiału, jaj, ryb, owoców morza i cukru
Substytuty (zamienniki) to produkty, które przypominają smakiem, wyglądem, kształtem oraz chemicznymi właściwościami produkty takie jak mięso, mleko, jaja, ryby lub cukier. Tego typu produkty są skierowane do wegetarian, wegan, niewegetarian chcących zredukować ilość mięsa lub produktów odzwierzęcych w diecie z powodów zdrowotnych, etycznych bądź ekonomicznych oraz osób, które przestrzegają rygorystycznych zaleceń religijnych, takich na przykład jak koszerność czy halal. Kuchnia buddyjska jest najstarszą, w której poświadczono użycie substytutów mięsa.
Dostępne na rynku są substytuty:
Dostępne na rynku są substytuty:
- substytuty mięsa
- substytuty mleka
- substytuty nabiału
- substytuty jaj
- substytuty ryb
- substytuty owoców morza
- substytuty cukru
- inne substytuty
Substytuty mięsa
Substytuty mięsa występują pod różnymi nazwami, np. wege mięso, wegańskie mięso, mięso roślinne, zamienniki mięsa, roślinne substytuty mięsa.
Zamiennik mięsa lub substytut mięsa (zwany także mięsem roślinnym) to produkt spożywczy wykonany ze składników wegetariańskich lub wegańskich, spożywany jako zamiennik mięsa. Alternatywy mięsa zazwyczaj posiadają właściwości określonych rodzajów mięsa, takie jak odczucie struktury mięsa w ustach, smak , wygląd lub właściwości chemiczne. Substytuty roślinne i grzybowe są często wytwarzane z soi (np . tofu , tempeh i teksturowane białko roślinne), ale mogą być również wykonane z glutenu pszennego jak w seitanie, białka grochowego jak w Beyond Burger lub mykoprotein jak w Quorn .
Zamienniki mięsa są zazwyczaj spożywane jako źródło białka w diecie przez wegetarian, wegan i ludzi przestrzegających religijnych i kulturowych przepisów żywieniowych. Jednak globalne zapotrzebowanie na zrównoważone diety zwiększyło ich popularność wśród nie-wegetarian i fleksitarian dążących do zmniejszenia wpływu produkcji mięsa na środowisko .
Zastępowanie mięsa ma długą historię. Tofu zostało wynalezione w Chinach już w 200 r. p.n.e., a w średniowieczu posiekane orzechy i winogrona były używane jako substytut mięsa mielonego podczas Wielkiego Postu. Od 2010 roku firmy typu start-up, takie jak Impossible Foods i Beyond Meat, spopularyzowały gotowe, roślinne substytuty mielonej wołowiny, paszteciki i nuggetsy jako produkty komercyjne.
Zamiennik mięsa lub substytut mięsa (zwany także mięsem roślinnym) to produkt spożywczy wykonany ze składników wegetariańskich lub wegańskich, spożywany jako zamiennik mięsa. Alternatywy mięsa zazwyczaj posiadają właściwości określonych rodzajów mięsa, takie jak odczucie struktury mięsa w ustach, smak , wygląd lub właściwości chemiczne. Substytuty roślinne i grzybowe są często wytwarzane z soi (np . tofu , tempeh i teksturowane białko roślinne), ale mogą być również wykonane z glutenu pszennego jak w seitanie, białka grochowego jak w Beyond Burger lub mykoprotein jak w Quorn .
Zamienniki mięsa są zazwyczaj spożywane jako źródło białka w diecie przez wegetarian, wegan i ludzi przestrzegających religijnych i kulturowych przepisów żywieniowych. Jednak globalne zapotrzebowanie na zrównoważone diety zwiększyło ich popularność wśród nie-wegetarian i fleksitarian dążących do zmniejszenia wpływu produkcji mięsa na środowisko .
Zastępowanie mięsa ma długą historię. Tofu zostało wynalezione w Chinach już w 200 r. p.n.e., a w średniowieczu posiekane orzechy i winogrona były używane jako substytut mięsa mielonego podczas Wielkiego Postu. Od 2010 roku firmy typu start-up, takie jak Impossible Foods i Beyond Meat, spopularyzowały gotowe, roślinne substytuty mielonej wołowiny, paszteciki i nuggetsy jako produkty komercyjne.
Zielone Rynki poleca
Redakcja Rynki24.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) dostarczone do redakcji lub pochodzące z zewnętrznych serwisów informacyjnych. Więcej informacji: Regulamin